Koulunaloittaminen on iso askel kohti itsenäistymistä lapsen elämässä. Koulun alkaessa vanhemmat usein pohtivat, miten meidän lapsi pärjää yksin kotona ja millaisia aikoja hän pärjää yksin kotona? Jokainen lapsi on tässäkin asiassa oma yksilö ja vanhemman tehtävä on keskustella ja tarkkailla lapsen reaktioita yksinolosta puhuttaessa. Huolehtiminen lapsesta vaikuttaa lapsen itsetunnon kehitykseen, kun lapsesta huolehditaan, hän kokee itsensä arvokkaaksi ja näiden kokemusten turvin hän pystyy aikuisena huolehtimaan itsesään ja läheisistään. Entä jos lapsi ei uskalla olla yksin kotona esimerkiksi koulupäivän jälkeen, kun vanhemman on oltava vielä töissä? Tällöin kannattaa selvittää erilaiset mahdollisuudet, voisiko joku sukulainen tai naapuri auttaa tässä tilanteessa, onko koulun iltapäiväkerho käytettävissä?
Nykyisin myös median käyttö ja pelaaminen voivat asettaa omat haasteet vanhemmuuteen ja rajojen asettamiseen. Mikä on sopiva määrä ruutuaikaa? Milloin minun pitäisi huolestua lapsen pelaamisesta tai some käyttäytymisestä? Miten suojaan lastani netin vaaroilta, unohtamatta sitä, että netti ei ole vain vaarallinen paikka, vaan siellä opitaan myös paljon hyödyllisiä asioita?
Media on yhä useammin läsnä meidän kaikkien elämässä ja uutisissa kerrotaan meillä Suomessa ja maailmalla tapahtuneista erilaisista asioista, kuten onnettomuuksista ja väkivallasta. Uutiset voivat järkyttää ja mietityttää pienempiä sekä isompia koululaisia ihan kuten meitä aikuisiakin ja lapsen kyky ymmärtää tapahtunutta on vielä rajallinen. Näissä tilanteissa tärkeintä on, että aikuinen on läsnä, kuuntelee ja pysyy itse rauhallisena.
Yksin olemiseen, lapsen ruutuajan käyttöön sekä erilaisista asioista keskusteluun löydät paljon hyvää tietoa Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta!
Lapset ja media- kasvattajan oppaasta löytyy paljon hyvää tietoa vanhemmille!
Myös Ylen sivuille on koottu hyvää tietoa vanhemmille, miten evästää ja ohjata lasta mediamaailmassa.