Väkivalta ei vähene vaikenemalla. On tärkeä ottaa asia puheeksi, jotta voidaan auttaa. Apua on tarjolla niin väkivallan kohteelle kuin tekijällekin.
Väkivallan puheeksi ottaminen on sallittua myös läheisille, jotka ovat huolissaan. Väkivalta ei ole yksityisasia.
Jos väkivalta kohdistuu sinuun:
Jokaisella on oikeus turvalliseen kotiin ja elämään. Kannatta kertoa rohkeasti huolista ja kokemuksista neuvolassa, päiväkodissa, koulussa, terveysasemalla, mielenterveystoimistossa tai missä asioikin. Kaikilla ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus. Lähisuhdeväkivaltaa kokeneille on tarjolla monenlaista apua. Hae apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Jos olet käyttänyt väkivaltaa tai pelkäät turvautuvasi väkivaltaan:
Myös väkivallan tekijälle on tarjolla apua, jos tekijä itse haluaa muuttaa toimintaansa. Tekijä saattaa itsekin pelätä, että hän jälleen esimerkiksi hermostuu puolisoon tai lapseen. Väkivaltaan turvautunut saattaa hävetä tekojaan. Avun hakeminen on merkki siitä, että tekijä haluaa muuttaa toimintaansa.
Jos olet huolissasi läheisestäsi:
Väkivalta ei katoa sillä, että sulkee siltä silmänsä. Huoli läheisten, naapureiden ja erityisesti lasten turvallisuudesta on otettava tosissaan. Jos epäilet läheisesi kärsivän lähisuhde- tai perheväkivallasta, ota rohkeasti asia puheeksi. Tarkoitus on, että puheeksi ottaminen auttaa läheistä tunnistamaan tilanteensa ja hakemaan apua.
Apua puheeksiottoon löytyy täältä:
Tutustu tästä
Mikäli olet huolissasi lasten turvallisuudesta, ota nopeasti yhteyttä poliisiin tai sosiaaliviranomaisiin. Samoin mikäli kuulet esimerkiksi naapurista väkivallan ääniä, soita heti poliisille.