Millainen vanhempi haluan olla?

Vanhemmaksi tulemisen miettiminen voi nostaa mieleen lukuisia kysymyksiä. Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä vanhempana? Mitä taitoja, tietoja ja arvoja haluaisin lapseni oppivan?

Vanhemmuus on elämänikäinen tehtävä. Vanhemman tehtävät, huolet ja ilonaiheet muuttuvat, kun lapset kasvavat. Tämän vuoksi vanhemman elämä on ennustamaton, rikas seikkailu.

Vanhemmuuden kaari MLL

Vanhemmuus muuttaa elämää. Lapsi tuo elämään iloa, mutta myös vastuuta. Vanhemmuus on jatkuvaa opettelua. Vanhemmuuteen on saatavilla tukea muilta vanhemmilta ja ammattilaisilta. 

Kymenlaakson perhekeskus Vanhemmuuden tuki

 

Oman lapsuuden kokemukset

Vanhemmuuden suunnittelu voi aktivoida oman lapsuuden muistelemista. Kaikki muistot eivät ole ihan selkeitä, mutta ne voivat tulla esille tunteina, fyysisinä reaktioina tai mielipiteinä. Vanhemmuuteen vaikuttavat oman lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kokemukset. Vanhemmuutta muovaavat omat ajatukset, kokemukset ja tavoitteet vanhemmuudesta. 

Epäluottamus omiin kykyihin ja kielteinen sisäinen puhe voivat olla seurausta menneistä kokemuksista niinkin kaukaa kuin lapsuudenkodin tunnelmista. Miten äiti suhtautui, miten isä? Saiko omassa lapsuudessaan osakseen rakkautta ja hellyyttä vai arvostelua ja tyytymättömyyttä.

Lapsuuden kokemukset MLL

Vanhemmaksi kasvaminen alkaa jo paljon ennen raskautta tai lapsen syntymää. Vanhemmuudessa avainasemassa on vuorovaikutus lapsen kanssa sekä salliva ja armollinen suhtautuminen itseen ja omaan vanhemmuuteen. 

Lapsuus ja oma vanhemmuus

 

Raskauden suunnittelu ja odottaminen yksin

Raskauden suunnittelu voi tulla ajankohtaiseksi ilman kumppania. Linkkien takaa löytyy tietoa heille, jotka valitsevat lapsen hankkimisen yksin.

Väestöliitto parisuhteet

Yksin lasta odottava