Taapero ikä 1-2 v.

Tässä iässä vauvasta kasvaa taapero, joka näyttää jo omaa tahtoaan ja haluaa tehdä asioita itse. Taidot kehittyvät kovaa vauhtia ja lapsi tutustuu innokkaasti ympäröivään maailmaan. Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää antaa lapsen kokeilla erilaisia asioita itsenäisesti sekä aikuisen avustuksella. Uusissa tilanteissa lapsia saattaa tarvita aikuisen rohkaisua. Aikuista tarvitaan myös niissä tilanteissa, kun lapsi opettelee sietämään pettymyksen tunnetta. Rajojen asettaminen ja huolenpito kulkevat käsikädessä arjessa. Tässäkin ikävaiheessa on tärkeää muistaa, että jokainen lapsi kehittyy omaa tahtiaan, eikä vertailu ikätoveihin ole tarpeen.

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta löydät paljon hyvää tietoa ikävaiheeseen kuuluvista kehitysvaiheista ja tarpeista erilaisten teemojen ympärille. 

1-2 vuotiaan lapsen kasvu ja kehitys

2-3 vuotiaan lapsen kasvu ja kehitys

Taaperon uni
Lapsen unentarve vakiintuu ja päiväunet alkavat pikkuhiljaa jäämään pois kullakin lapsella yksilöllisesti. Unitaitojen opettelu jatkuu, esimerkiksi itsekseen nukahtaminen on hyödyllinen taito, joka vähentää yöheräilyjen määrää sekä unihäiriöitä. Leikki-ikäinen voi koetella vanhempiensa jaksamista karkailemalla sängystään tai venyttämällä nukkumaanmenoa. Tällöin on hyvä tarkastaa, että lapsen unirytmi on kunnossa.

Leikki-ikäisen uni 2-6-vuoden iässä
 

Unitutkimus: Kriteerit pikkulasten hyvälle unelle