Imetyksen tukeminen

Imetyksen tukeminen

Onnistuessaan imetyshetki on äidin ja vauvan yhteinen hetki täynnä rakkautta ja turvaa. Samalla vauva saa äidinmaitoa, joka on ihanteellista ravintoa pienelle vauvalle.

Harvalla äidillä imetys kuitenkaan sujuu täysin ongelmitta. Ongelmat ovat yleisimpiä imetyksen alkuvaiheessa. Älä jää yksin imetykseen liittyvien kysymysten tai ongelmien kanssa! Imetysohjauksen ja -tuen avulla voidaan ratkaista lähes kaikki imetykseen liittyvät ongelmatilanteet.

Imetyksen monet hyödyt ja imetyssuositus

Imetyksestä on hyötyä sekä äidille että lapselle. Äidinmaito on ihanteellista ravintoa: se sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa. Imetys suojaa vauvaa hengitys- ja välikorvatulehduksilta sekä suolistosairauksilta. Imetyksellä on todettu olevan pitkäaikaisia, jopa aikuisikään ulottuvia terveysvaikutuksia.

Imetys auttaa myös äitiä. Imetys edistää äidin toipumista synnytyksestä. Se auttaa äitejä usein myös painonhallinnassa, sillä imetys kuluttaa paljon kaloreita. Imettämisellä on havaittu olevan lisäksi pitempiaikaisia naisen terveyttä edistäviä vaikutuksia. Esimerkiksi naisen riski sairastua osteoporoosiin ja eräisiin syöpiin vähenee.

Imetys edistää äidin ja lapsen välistä tärkeää yhteyttä. Imetyksestä on myös taloudellista hyötyä ja äidinmaito on lisäksi ekologista ravintoa, josta ei synny pakkausjätettä.

Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden elinkuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille. Yksinomaista eli täysimetystä suositellaan kuuden, mutta vähintään neljän kuukauden ikään. Lapsen nähdään olevan motoriselta kehitykseltään valmis kiinteisiin, kun hän pystyy viemään kädellään ruokaa suuhunsa, ei työnnä ruokaa kielellään suustaan ulos, istuu tuettuna ja on kiinnostunut perheen ruokailuhetkistä.

Tukea neuvolasta, imetyspoliklinikalta, netistä ja imetystukiäideiltä

Imetyksen tukeminen aloitetaan neuvolassa jo odotusaikana ja se kuuluu jokaiseen neuvolakäyntiin aina äitiysneuvolakäynneistä lapsen vieroittumiseen saakka.

Neuvolassa kannattaa kysyä kaikesta, mikä imetyksessä mietityttää tai aiheuttaa ongelmia.

Neuvola auttaa myös erityistilanteissa, tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa. Tällaisia erityisratkaisuja voidaan tarvita esimerkiksi äidin tai vauvan terveydentilan vuoksi. Neuvolassa annettavaa imetystukea täydentävät Kymenlaakson keskussairaalassa toimiva imetyspoliklinikka ja imetyksen vertaistuki, jota on saatavilla muun muassa imetystukiryhmistä Kymenlaaksossa sekä netistä ja tukipuhelimesta.

Imetyksen tuki ry (Imetystukipuhelin, ImetysChat, Facebook-ryhmät)

www.imetys.fi

Imetyksen tuki ry:n nettisivuilla on laajasti tietoa imetyksestä, tyypillisistä ongelmista ja tarinoita imetyksestä. Sivuilta löytyvät ajankohtaiset tiedot Imetystukipuhelimen ja ImetysChatin päivystysajoista. Tukea on saatavilla myös Facebookin vertaistukiyhteisössä. Imetyksen tuki ry:n nettisivuilla on lisäksi nähtävillä kaikkien paikallisten imetystukiryhmien kokoontumiset.

Facebook:

Imetyksen vertaistukiyhteisö: https://www.facebook.com/groups/imetyksentuki/
Imetyksen tuki ry: https://www.facebook.com/imetyksentuki/

Imetystukiryhmät Kymenlaaksossa

Imetystukiryhmä on odottaville ja imettäville äideille tarkoitettu vertaistuellinen tapaamispaikka, jossa voi kahvittelun lomassa keskustella luottamuksellisesti kaikista imetykseen liittyvistä asioista. Tapaamisiin ovat äidin ja vauvan lisäksi tervetulleita kaikki – puolisoista ja vanhemmista lapsista aina isovanhempiin saakka. Tapaamiset ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ryhmiä ohjaavat Imetyksen tuki ry:n kouluttamat imetystukiäidit, joilla on myös omakohtaista kokemusta imetyksestä ja sen haasteista.

Kymenlaaksossa toimii kaksi imetystukiryhmää, Kouvolan imetystukiryhmä ja Kotkan imetystukiryhmä. Ryhmiin ovat kaikki tervetulleita paikkakunnasta riippumatta.

Kouvolan imetystukiryhmä

Kouvolassa ei kokoonnu säännöllistä imetystukiryhmää. Tukiäiti vierailee joissakin perhekerhoissa ja Odottavien perheiden olohuoneessa. 

Kouvolan imetystukiäidit tavoittaa sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ajankohtaista tietoa toiminnasta saa Facebook-sivuilta:

www.facebook.com/kouvolanimetystukiryhma/

Kotkan imetystukiryhmä

Kotkan imetystukiryhmä kokoontuu perhekeskuksen kohtaamispaikassa. Tapaamisten välillä Kotkan imetystukiäidit tavoittaa sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kotkassa kokoontuu myös Odottavien perheiden olohuone perhekeskuksen kohtaamispaikassa. Odottavien perheiden olohuone on tarkoitettu kaikille vauvaa odottaville perheille. Tapaamisissa keskustellaan ennalta sovitusta teemasta. Ryhmään osallistuu Kotkan imetystukiryhmän tukiäitejä sekä Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistyksen vapaaehtoisdoulia ja baby blues -työntekijä.

Ajankohtaista tietoa toiminnasta saa Facebook-sivuilta:

www.facebook.com/kotkanimetystukiryhma/  

Kymenlaakson keskussairaalan imetyspoliklinikka

http://www.carea.fi/fi/Sairaalat%20ja%20palvelut/Keskussairaala/Naistentaudit%2C%20synnytys%20ja%20raskaus/Synnytys/Synnytys%20ja%20naistentautien%20vuodeosasto%208B/

Kymenlaakson keskussairaalan synnyttäneiden vuodeosastolla 8B toimii keskiviikkoisin imetyspoliklinikka. Se on tarkoitettu kaikille äideille, jotka tarvitsevat ohjausta tai tukea imetykseen liittyen. Poliklinikalla työskentelee vuoroviikoin kolme imetykseen perehtynyttä hoitajaa. Imetyspoliklinikalla käynti on perheille ilmaista eikä imetyspoliklinikalle tarvita lähetettä.

THL:n tietopaketti imetyksestä

https://thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/tietopaketit/imetys
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lastenneuvolakäsikirja ja sen osuus imetyksestä on tarkoitettu lähinnä ammattilaisille. Tietopaketti antaa paljon tutkittua tietoa myös muille imetyksestä kiinnostuneille.

THL:n Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille

http://www.julkari.fi/handle/10024/129744

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille on uusin, vuonna 2016 julkaistu kansallinen suositus lasten, lapsiperheiden ja raskaana olevien ja imettävien ruokavaliosta.